myresepi4u.Com
| -
Sate

Mee

Itek Masak Merah


Bahan kisaran

Jintan putih secukupnya
ketumbar secukupnya ( 1.5 sudu )
bawang bombai 1siung
bawang putih 5 siung
cabe kering  7 batang ( susuai dengan selera , mau pedas atau ctc )
Asam sunti 5 atau secukupnya
cabe pabrica secukupnya
kemiri 3 butir
daun limau 3 helai
daun pandan 1 helai
lada putih 1,5 sudu
kelapa gongseng 30 sudu ( secukupnya )
Buah pala 
kentang 4 buah

Cara:
Mula-mula panggang itik di atas api untuk hilangkan bulu halus pada itek. Potong secukupnya, aduk dengan air limau, garam secukupnya untuk hilangkan bau itek tersebut kemudian diamkan selama 5 atau 10 minute.
Panaskan minyak secukupnya di belanga .kemudian masukan bahan kisaran yang telah di mikxer atau di giling. aduk sampai aroma chilinya hilang sehingga muncul warna ke merah mrehan. Kemudian masukan itek tersubut dan aduk hingga rata. Tunggu beberapa minute kemudian setelah agak masak daging itik tersebut masukan santan 1 gelas ( secukupnya ). aduk sampai rata dan masak.
Hidangkan sesuai dengan selera anda.

Marhanas 
Sumatra - Indonesia

Bubur ketan(pulut) itam

Bahan :
Air utk merebus 
Beras Ketan itam 
Gula 
Susu 
Santan


Cara : 

Beras ketan di rendam 30 Minit D masak bersama air Bila udah agak matang d campur gula pasir D panchi yg lain Masak susu yg bercampur dgn santan Dan daun pandan. Bila udah masak Sediakan Mangkok n sudu. Klu tak punya mangkok Pakai sendok mkn bersama2 dgn peri( panchi)

Resepi from Ibu eida Japan
 ibu.eida@facebook.com

Ketam Masak Chili padi ala bujang lapok

Image1
Bahan - bahan : 
3 biji bawang kecik
3 ketul kunyit hidup ( ikut suker ler nk kunin sgt ke tak )
Serai ( dititik )
Daun kunyit
Asam keping
Air
Garam
Gula
Santan
kacang panjang ( bila di perlukan )

Cara :

  1. Ketam tu bersihkan n potong potong atau ikut selere.
  2. Satukan cili, bawang, kunyit hidup n sedikit air dlm blender n kisar sampai halus.
  3. Panaskan periuk atas dapur masukkan bahan yg telah diblender masak sampai mengelegak.
  4. Masukkan ketam, daun kunyit, asam keping, serai n santan cair kacau sampai ketam kemerahan.
  5. Masukkan santan pekat, pastu garam n gula secukup rasa kacau sampai ia masak jgn sampai pecah Minyak ( hendaklah di sentiasa dikacau ).
  6. Siap tuk dihidang.


Kaki ayam masak kecap

Masakan kaki ayam kicap nie salah satu masakan yg paling istimewa bagi sy. so kalau anda yang baru - baru tengok kaki ayam nie and yang tak biase ( geli ) ke ape. cuba try 1 je mesti ketagihan hehehe...
nak masak kaki ayam masak kicap nie sebenarnye mudah tapi perlu kesabaran je dari segi potong kuku kaki ayam, potong2 lagi haishhh leceh. Tapi time dah jadi , hmm.... mertua lalu pon lih tak nampak tau.. hihih and bawah ni pula kita start camne nk masak and ape - ape sahaje bahan yang di perukan.

Bahan :

13 pasang kaki ayam
½ cawan kicap manis 
7 biji cendawan kering (direndam)
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
7 chili kering
2 sudu sos tiram ( kalau ade )
3 bunga lawang
1 kayu manis
1 chicken cube
½ mangkuk air
3 sudu minyak
gula & garam secupnya ( sesuai selere )

Cara
  1. Tumbuk atau giling Bawang merah, chili kering, bawang putih, cendawan kering.
  2. Panaskan minyak, kalau dah agak panas minyak tu pastu masukan bunga lawang, kayu manis. ( tunggu 2 minute sampai terase baunye ).
  3. Masukan kaki ayam, aduk sampai rata dalam 2 minute masukan air and tutup ( tunggu sampai laaa nampak kaki ayam tue masak sikit and wangi.
  4. Masukan bahan yang dah di giling tadi and aduk sampai rata. sos tiram sekali and ( tunggu sampai bau chili hilang )kire2 4 minute. and jangan lupa gula & garam ( sesuai selere )
  5. masukan kicap manis and aduk rata ( tunggu sampai wangi and colour die nampak mengental ) kire2 4 minute.
  6. Hidangkan.
Orang kata makan kaki ayam nie banyak mamfaatnye selain baik untuk kesehatan kaki ayam nie juga baik untuk kaum lelaki.



Baulu coklat luwak kopi

Cara membuat kue bolu coklat luwak kopi: 
tepung roti
1/4 ,telur
4, gula
1/4, minyak mkn
1/4, mokka,
SP,
susu,
kopi luwak 1 bngkus.
Cara memasak:
campurkan gula, telur dan beri sp 1 sndk teh, kocok sampai mengembang, larutkan luwak kopi, mokka dan susu dngn air hangt taruk di dalam gelas panjang kira2 1/4 gelas, sisanya campur dngn minyak.
Setelah mengembang campurkn larutan mokka, susu, luwak, dan minyak aduk hingga rata dan masukkan tepung roti. Dan adonan siap di panggang smpi masak
Cutpadillah
Seulala, Lorng Atas
Langsa, Atjeh Timur
Indonesia

Rujak Atjeh

Bahan :
 300 g bengkuang, kupas, serut kasar
300 g mangga muda, kupas, iris bentuk korek api 1 buah
(500 g) nanas, kupas, potong kecil-kecil
200 g mentimun, iris tipis
200 g buah jambu air, cincang kasar
200 g buah kweni, kupas, cincang kasar Kuah :
10 buah cabai rawit
200 gula jawa
50 g gula pasir
11/2 sdt garam
2 sdm air asam jawa
½ sdt terasi
150 g kacang tanah tanpa kulit, goreng
350 ml air panas


Cara membuat :
Haluskan cabai, gula jawa, gula pasir, garam, dan terasi. Tambahkan kacang tanah goreng, tumbuk halus. Campur bumbu halus bersama semua bahan rujak. Tambahkan air, aduk-aduk hingga buah mengeluarkan air. Simpan dalam lemari pendingin. Sajikan dingin. Untuk 10 porsi.

Cutpadillah
Langsa, Aceh Timur
Indonesia

Kueh Nastar


Bahan:
350gm Tepung (suka hati awak ia nak gunakan Tepung apa)
70 gm Tepung Jagung
250 gm Mentega ( saya gunakan mentega jenama ANCHOR salted)
3 biji telor- dikocok sedikit
1 suduteh Vanilla essen
2 sudu makan Susu manis
70 gm Gula halus (Optional)

1) Pukul Mentega dan gula sampai sebati, slow speed.
2) Masukkan telor, essen serta susu kedalamnya, Gaul sampai rata.
3) Masukkan kedua mcam Tepung dan uli sampai sebati dan boleh dicetak atau dibentuk...setelah dibentuk sapukan kuning telor diatas nya... 
4) Bakar pada suhu 180'Celcius atau mengikut Oven masing-masing....

Intinya:
Inti nenas sebuku
1 sudumakan mentega..

1 buku nenas yg dah siap masak,ada dijual dikedai bahan-bahan kek. masukkan sedikit mentega kedalam nya dan gentellah bulat-bulat secukup nya.
Recepi nie sy tgk kt laman bundadyra so saya cuba laaa besttttttt , so sy rase ok laaa kot share kt my resepi 4u nie :D
anyway selamat mencoba erkk...

Zura,
Selayang,
Malaysia
Back Home
 

Video Masak